18 Jun 2013

Mer av de siste av oss...

Så du er ferdig med "The Last of us" og lyst til å fordype deg mer i historien og prosessen bak spillet? Vel la meg samle sammen litt for deg her.

Hva er det Last of us? Dette er et spill utviklet av Naughty dog, skaperne bak serier som "Jak and Daxter" og "Uncharted".... Denne gangen tar de inspirasjon fra titler som "No country for old men" og "The Road". Og tro det eller ei, de klarer virkelig å treffe disse stemningene i spillet.



Aldri opplevd et så intens. Dette var sterkt, skummelt, voldelig, dypt, rørende og en av de beste.. kanskje den beste skildring av menneskelig natur under press jeg har opplevd. Anbefales, gled dere!

Det skal sies at jeg anbefaler at du spiller ferdig spillet før du leser videre i denne blogposten og noen av lenkene jeg deler. Da flere aspekter i historien kan bli røpt eller "spoila" som de sier.

[Spoiler Alert]... Spill ferdig spillet før du leser videre.

Prosessen bak spillet. En helaftens dokumentar på nesten 90 minutter.



Som ved Uncharted gjør de "presentasjons opptak" på en mo-cap scene. Det betyr at de spille inn både bevegelsene og stemmene på samme tid. Dette resulterer i noen scener som ser ut til å være tatt ut av en høy budsjetts spillefilm. Bare åpnings scenen til "The Last of us" beviser dette.

Joel ble spilt av den nye skuespiller stjernen i TV spill verdenen Troy Baker, som vi tidligere også hørte i spillet "Bioshock infinite" som Booker. Han blir også å se i "infamus: second son"... og ja jeg sier se fordi i den bruker de Troy sitt eget ansikt som model. Troy likner nemlig ikke i det hele tatt på Joel, og hadde du snakket med ham på gaten hadde du aldri trodd ham om han sa han hadde stemmen og bevegelsen til Joel i det last of us. Men det er mye av magien med mo-cap prestasjon. Du kan være og spille hvem du vil. Litt som en improscene. (Up at NOON med Tory)

Ellie ble spilt av Ashley Johnson, som gjør sin debut i TV-spill. Kanskje best kjent fra diverse TV serier som bl.a. the Killing. Det er deilig å se at TV skuespillerinnene tør å ta på seg det nye mediumet. Camilla Luddington impornerte før i år med sin tolkning av Laura Croft i Tomb Raider. Ashley er like god, om ikke bedre med sin rolle som 14 år gamle Ellie. (Up at NOON med Ashley)

Nolan North is David in the last of us
Også en gamle kjente fra Naughty dog gjør en cameo/birolle. "Antagonisten" (i gåseøyne) David, er bl.a. spilt av Nolan North som du kanskje kjenner igjen som Drake i Uncharted. (inverview med Nolan IGN)





Det er også mange andre gode stemmer i dette spillet som Brandon Scott som den beskyttende broren Henry, W. Earl Brown som Bill den paranoide einstøingen eller Merle Dandridge som Firefly lederen Marlene.

Se full rolleliste på imdb

Soppinfeksjonen Ophiocordyceps unilateralis... Er ekte!




Utrolig nok er pandemiet i spillet basert på en ekte infeksjon som angriper insekter. De bare inbillet seg hva som ville skje dersom den hoppet til mennesker. Dette er ikke din klassiske Zombie. En infisert vil dø dersom den ikke får puste, knekker nakken, skutt i hjertet også videre, med andre ord er de ikke levende døde. Å bli bitt vil smitte deg men hoved spredningen skjer gjennom luften. Sporene er nemlig luftbårne, noe som gjør denne pandemien ganske skummel å tenke på. Mer om Cordyceps på wiki

Her er en lang artikkel fra Scientific American ( den amerikanske Illustrerte Vitenskap ) om hvordan Cordyceps Zombier er den mest realistiske og mulige versjonen av "zombier"... The Fungus that Reduced Humanity to The Last of Us

Playstation lagde en bak scene som ble for skummel å vise i USA... Men takk til PSnederland kan vi fortsatt se den. ;)



Musikken til Gustavo Santaolalla


Den fantastiske musikken er laget av Gustavo Santaolalla som bl.a. har laget filmmusikken til filmer som Babel, The Departed, Brokeback Mountain m.m.

Musikken gjør det den skal og er emosjonel på noen tidspunkt og skummel som f.. på senere tidspunkt.

Det er en fin miks av akustisk guitar, metalliske hjemmelagde instrumenter, overstyrte fuzz guitarer og trommer.

Her er hele soundtracket til The Last of us på spotify pluss de låtene som ble brukt i markedsføringen.


Om den vanskelige slutten. Var det rett? var det galt?
Finnes det rett og galt?


Des mer jeg har tenkt over slutten på spillet des mer elsker jeg den. Den fikk mine følelser til å løpe helt fra den ene enden av skalaen til den andre. Mange spørsmål blir stilt som egentlig ikke har noe rett og galt svar. Burde Joel ha latt dem ta Ellie? Var det det hun egentlig ville? Var han for personlig tilknyttet Ellie?

På mange måte er det en stor tilknytting til åpningen av spillet med at Joel nå ser på Ellie som hans datter, og han orker ikke tanken på å miste "henne" igjen.

Her er en flott analyse av slutten til The Last of us.

On Heroics And Agency: A Second Take On The Ending Of 'The Last Of Us'

For å suplemere skrev jeg denne kommentaren:

"I couldn't help but thinking to myself... this is wrong, this is wrong... while i was killing of the fireflies frantically trying to reach Ellie.

Still, unfortunately, i believe i would have done the same. Joel would have killed the whole world and him self to save her. Love is strange like that, reason does not play in to it.

But the worst thing is that Ellie was not offered the choice and Joel was not offered closure. If Marlene had handled this differently Ellie would convince Joel that giving her life would be the right thing to do. And Joel reluctantly would respect that. But by keeping her sedated and refusing to let Joel see her i don't see how this could have gone any other way.

In the end Joel did the wrong thing for the right reason. Great writing!"

--------------------------

Her er Gutta i Beyond sin diskusjon om slutten og spillet med åpne kort.





OBS: Jeg vil suplemere denne posten dersom jeg finner noe mer interessant.

Andre videoer:


Andre artikler: 


No comments: