30 Mar 2013

Windows 8 laptop eller tablet?

Apple gir ikke så mye valg og Andoid har sine kraftplugger. Men om du ønsker å gå for en Windows 8 maskin har du et hav av enheter og velge mellom. Men hvem er best? Og bør du kjøpe Tablet eller Laptop?

Du trenger faktisk ikke velge. Windows 8 tablet'ene begynner virkelig å imponere anmelderen. Med mangel på produsenter som vil lage apps for "live tiles" interface'n til Windows 8, vet Microsoft at de er avhengig av å lage maskiner som fungere like bra med "Live tiles" interface og gode gamle Windows desktop. Det resulterer i at PC produsenter som Lenovo, Acer og Microsoft selv virkelig tar seg sammen og tar et gigantisk steg fremover innenfor PC utvikling.

Vi snakker om sammenslåingen av tablet og laptop til en ny hybrid for både arbeid og underholdning. Dette er et konsept som har vært prøvd lenge, men resulterte ofte i klumpete tunge maskiner med dyr pris og kort batteritid. Nå, derimot, begynner det å likne på noe.  Prisene er fortsatt i det høyeste laget -  rundt 8-9000 kr, men garantert bedre enn 21.000 kr, som var prisen for HP sin "Elite book pro" i fjor. Her er de best anmeldte Windows Tablet / Laptop komboer per februar 2013.


Microsoft Surface Pro (ikke RT)



I løpet av våren kommer "Microsoft Surface Pro" på Markedet. Det finnes en billig modell nå som heter Windows Surface RT, men den har fått kritikk for å være i minste laget når det kommer til presentasjon. PRO versjonen, som kommer snart, har bare fått bra kritikker og regnes for å være en ny trendsetter som viser at du kan kombinere en fullt fungerende kraftig laptop med en tablet.

Maskinen skal kjøre fullt fungerende Windows 8 64 bit pro versjon som betyr at du vil kunne kjøre alle Windows 7 og Windows 8 desktopprogrammene. Samtidig har det nye elegante "live tile" tablet interface for når du vil lafse på sofaen.

Den har en impornerende 10" skjerm med full HD 1080p oppløsning, Intel® Core™  i5 prosessor, 4 GB ram og 128 GB lagringsplass.

Den har også noe som jeg alltid har savnet fra andre tabletdesign, en trykksensitiv styluspenn. Med tanke på at maskinen også kan kjøre fulle Adobe CS6 programmer er dette veldig interessant for de profesjonelle.

Prisen for maskinen kommer til å ligge mellom 6000 - 8000 kroner, men du må regne med en ekstra tusenlapp for tastaturet.

Det anbefales nemlig at du kjøper det kombinerte beskyttelsescover og tastatur med multitouch styreflate. Denne fester seg til maskinen med magneter og kan få maskinen til å se ut som og fungere som en vanlig laptop. Ulempen med denne designfunksjonen er at den står best på en bordplate ettersom den er avhengig av støtteplaten som du vipper ut på baksiden. Dette betyr at det å ha Surface i fanget med tastatur, kan bli en vanskelig balanseakt.

Konklusjon: Har bra maskinvare, ryktet lang batteri tid og ikke minst trykksensitiv stylus.  Som tablet er den ganske pen i design, tastaturcoveret er elegant, men byr på praktiske problemer med bruk uten bord. At jeg ikke kan ha den i fanget når jeg ligger i en sofa og skriver på bloggen min, er faktisk en liten "deal breaker" for meg,

Les mer om maskinen på Microsofts hjemmesider

Lenovo IdeaPad YOGA 13


Lenovo har lenge vært noen av de beste når det kommer til de profesjonelle laptopmaskinene. Lenovo's YOGA serie er igjen en maskin som kjører fullt fungerende Windows 8 64 bit proversjon. Dette virker ikke veldig imponerende ved første øyekast, ettersom den ser ut og føles som en helt vanlig laptop. Men det er en grunn til at den har fått nettopp navnet "YOGA".

Skjermen til maskinen kan nemlig bøye seg 360 grader rundt, og når du passerer 180 grader deaktiveres tastaturet slik at maskinen fungerer på samme måte som en tablet. DVS den fungerer like bra som Surface, men har tastaturet alltid på. Noe som jeg ikke ser på som en ulempe.

Denne maskinen kan stå på fanget uten problem. Du kan vri den rundt og sette den opp som en digital ramme, Du kan bruke tastaturet som en fotplate som om den sto i en dock. Du kan sette den på høykant. eller du kan brette den helt sammen og holde den som en hvilken som helst tablet eller pad. Helt genialt spør du meg.

Maskinen er litt større en MS surface maskinene. Den er 13" mens MS surface er mer den tradisjonelle 10". YOGA har heler ikke FULL HD oppløsning slik Surface har. Men den har allikevel en imponerende 1600x900 px. Ellers er den mer eller mindre like kraftig som Surface - maskinen. Den har intel® Core™  i5 prosessor, 128 GB lagringsplass og som standard 4 GB ram, med mulighet til å oppgradere til 8 GB ram.

Maskinen ligger idag på ca 9000 kr. Men du trenger ikke kjøpe noe ekstra tastatur eller liknende da maskinen er komplett ut av boksen.

Eneste store savnet med denne maskinen er en styluspenn. Det ryktes om at det snart kommer en stylus som skal fungere på denne skjermen, men det er ikke ennå bekreftet.

Konklusjon: Den har en superelegant skjermløsning med flere bruksområder ,bra maskinvare og ryktet lang batteri tid. På minussiden har den litt lav oppløsning på skjermen og den har per i dag ingen stylus.

Les mer om produktet på Lenovos hjemmesider

Det finnes også en tredje konkurrent fra ASUS.

Acer Iconia W700P 



Denne maskinen minner mer om en Surface med tanke på at den først og fremst er en Tablet PC og ikke en laptop. Men i motsetning til Surface kommer denne maskinen enten med deksel/tastatur eller en ganske voldsom dockingstasjon som praktisk talt konverterer maskinen til en desktop PC.



Den har også en litt større skjerm enn Surface.  Asus Iconia har 11.6 tommer med full HD oppløsning. Maskinen leveres ikke med styluspenn, men er fullt kompatible med Acer Fine Writing Stylus Pen

Denne maskinen byr dessverre på samme problemet som Surface med at den er vanskelig å ha på fanget som en laptop når du vil bruke tastaturet. Allikevel hadde den forrige modellen (w510) et tastatur som gjorde det mulig å balansere den på fanget. Kanskje de lager en liknende versjon til denne?
Ellers er maskinvaren mer eller mindre identisk med Surface. Intel® Core™  i5 prosessor, 4 GB ram og 128 GB lagringsplass. Og, som de andre, kjører den Windows 8 pro 64 bits versjon.

Den ligger på en prisklasse rundt 9000 kr.

Konklusjon: Et like bra alternativ som Microsoft Surface.

Les mer om produktet på Acers hjemmesider

Hva med gameing? Finnes det et alternativ for dem som gjerne spytter i noen tusen ekstra for en god gaming PC. Oh yes...

RAZER EDGE PRO



Razer er verdens første Tablet PC designet spesielt med tanke på Hardcore gamere. Den er dyrere enn alternativene over. Det er også betraktelig kraftigere, men selvfølgelig ikke fullt så kraftig som en hardspekket Desktop PC.

Skjermen på 10" har kun en oppløsning på 1366x768, men den har en svimlende i7-prosessor, 8 GB ram og 128-256 GB lagringsplass.  DVS den er mer enn kraftig nok til å kjøre de fleste spill som blir lansert de neste årene. 

Maskinen er dyr. Hele 1300 dollar kommer den til å koste ved lansering. Konvertert til det norske markedet blir det fort ca 10.000 - 12.000 kr. Den har også mye dyrt ekstrautstyr. Docken, som gir deg fancy playstation-aktige håndkontrollere, kommer til å koste et par tusen alene.

Den har HDMI plugg ut og kan kobles rett til TV skjermen og styres med bluetooth handkontrollere eller mus og tastatur. Genialt for deg som kjøper mye spill over Steam og Origen

Så blir spørsmålet; er det verdt det? Er det et poeng å ha en bærbar spillkonsoll du kan holde i fanget som en vita/DS, eller bør folk heller vente til Steambox eller Piston blir lansert til TV'n?

Konklusjon: En veldig kul idé som dessverre er litt for dyr for min smak. Allikevel er det ganske imponerende å se spill som Bioshock infinite og Dishonored kjøre på en Tablet PC.

Mer om dette maskinen på razerzones hjemmeside 


No comments: