8 Feb 2013

World Console Wares 3


En ny krig er snart igang igjen idet neste generasjons konsoll maskiner blir offentliggjort iløpet av året. Og hvem vant egentlig forrige runde?

Onsdag 20. februar skal Sony Playstation ha en event i New York og flere kilder av spill journalister mener det er den nye PS4 som skal offentliggjøres. DVS at de ikke holder på løfte om å vente med å offentliggjøre noe før Microsoft.



Microsofts "Xbox 720" devkitts med kodenavn Durango ble jo lekket til offentligheten for noen mnd siden. Der fikk man et ganske godt inntrykk av hva den maskinen hadde å tilby. Allikevel kan dette endre ser frem til lansering. Men dette kan være noe av grunnen til at Sony velger å offentlig gjøre sin nye kraftplugg.

Mange... MANGE rykter går om den nye PS4. Siste jeg hørte var fra en av NerdCast folka at den nye maskinen skulle støtte 4K oppløsning. DVS kino oppløsning. Jeg har ikke kunnet finne noen artikler som støtter opp om denne påstanden, men det er jo ikke usannsynlig. Spesielt med tanke på at Sony nettopp viste frem sine nye HD TV'er med denne oppløsningen. Men det er ingen enheter på markedet idag som viser denne oppløsning, bortsett fra profesjonelle videofilm kamera og datamaskiner. Men samtidig har ps3 mulighet til å vise 1080p, men de fleste spill er på 720p for å prioritere framerate fremfor oppløsning. Så jeg tror neppe vi kommer til å se noen spill i denne 4K oppløsningen.


Den andre store spekulasjonen går på håndkontrollene. (Bildet over er fanart) Det ryktes om at Playstation sin perfeksjonerte Duelshock kontroller nå skal fases ut med et nytt design. Mange tror at Sony ønsker å slå sammen MOVE og DS3 funksjonene og bytte ut start og select knappene med en berørings flate. Merkelig? Ja veldig. Selv er jeg glad i den gamle designet, den sitter bra i hånden, så hvorfor fikse noe som funker spør du meg.

Noe litt mer entusiastisk er jeg for kontrollens tilknytting til din konto. Slik at når du tar med deg kontrolleren til kompisen din så får du med deg din bruker med dine savegames. Det skal også være en ny share knapp som har mulighet til å dele de siste 15 min med video av ditt spill på youtube eller liknende, og det er ganske fett.

Ellers er det mange andre tall der ute som ikke er bekreftet enda. Eneste man er hundre prosent sikker på er at maskinen fortsatt skal ha Blueray spiller. Noe som faktisk er litt rart med tanke på at flere og flere spill blir kjøpt på nett for alle plattform. Ville neste tro de ville droppe den for en større harddisk.

Men vi vet jo lite innen 20. februar. Selv skal jeg sitte oppe å se livefeeden på Playstation kanalen.

Men hvem vant den forrige krigen?

Vel det ble ganske gjevnt egentlig. Om noen skulle si at noen vant med tanke på utgift mot intekt og antall konsoller solgt må man vel si Nintendo vant med wii. Men mange velger å ikke telle denne i krigen etter som den i begynnelsen ble sett på som noe helt annet pga sin bevegelses kontroll. Maskinen selv var jo ikke halvparten så sterk som verken xbox eller PS og folk hadde gjerne både wii og én av kjempene. Først nå som de lanserte WiiU kan man sammenlikne maskinene med tanke på kraft. Og den maskinen har ikke solgt så bra enda.

Xbox hadde overtaket lenge, ved å lanser maskinen lenge før PS klarte de å "konvertere" mange spillere. Først neste 5 år etter lansering begynte tallene til MS og PS å likne på hverdandre. Tallene viser at Xbox fortsatt har herredømme i USA med 5 millioner flere konsoller solgt. Mens Playstation har solgt 5 millioner flere maskiner Asia. Så man kjenne på en vis form for patreoisme. Det hele kommer ned til Europa hvor... DRUMROLL PLEASE... Playstation har solgt 19,7 mill konsoller og Xbox har solgt 13.7 mill

Så siste tallene verden over

  1. Wii – 99.38 mill fra og med 31 Desember 2012
  2. PlayStation 3 – 77 mill fra og med 31 Desember 2012
  3. Xbox 360 – 75.9 mill fra og med 31 Desember 2012


Vil det si Playstation vant? ... Vel jeg er PS fan men allikevel tror jeg nok at Microsoft har tjent mer penger... eller tapt mindre penger. Sony satset stort, maskinen ble solgt på markedet med taps tall. Allikevel sloss de som en gal til siste krampetrekning. Og de fikk firmaet opp fra konkursens rand og overtok salgs tallene til xbox til tross for at de kom på markedet nesten et år senere. Derfor vil jeg nok si at Playstation vinner på kondis, Microsoft vinner på teft, Nintendo vinner på børs.

Min forventning til neste runde.

Jeg tror Nintendo igjen kommer til å falle fra sine glansdager. Samme som de gjorde etter SNES æraen så har de badet litt for lenge i suksess og ikke lagt nok jobb inn i å overta markedet igjen.

Sony får samme overtak som Xbox hadde over dem sist. Dette kan bety at de kan igjen får herredømme med maskinen, men i så fall må de forbedre sine andre medie tjeneste kraftig som nevnt i forrige blog post. Jeg tror de kan vinne mye på å gå i samarbeid med Androide som jeg håper de gjør. Om de ikke gjør dette kommer vi til å få mange andre sterke kandidater som OUYA.

Microsoft har fordelen av å kunne forbedre sin egen maskin ut fra hva Sony offentliggjør. Deres nye Windows live tiles system kan også være noe som gjør dem like om ikke mer populære. Jeg tror at Windows 8 phone/table/PC brukere kommer til å foretrekke denne.


Vi står ihvertfall ett spennende gaming år i vente. Et år som kan sammenliknes med galskapen av 2007.

No comments: