15 May 2011

EDI is NUMBER 6!? Overraskende Skuespillere i spill

Flere ganger har jeg blitt overrasket over hvor mange høyt profilerte skuespillere som "låner" sine skuespillertallet til spill bransjen.



I den tidligere alder når man først hørte stemmer på dataspill var man ikke så kritiske på det faktiske skuespillet. Nå til dags begynner dramaet og skuespillet å bli nesten like viktig som selve gameplay´et i dagens trippel A spill. Spørsmålet er når kommer "best lead actor award" til å bli gitt til en dataspill skuespiller?

La meg bare ta et spill som Mass Effect 2 som jeg nettopp har nytt meg gjennom. Må innrømme jeg var litt skeptisk til en romopera RPG, men etter 40 timer sammen med disse karakterene har jeg lært meg dem og kjenne og blir ganske imponert over hvor emosjonelt tilknyttet jeg blir til karakterene. Spesielt når noen ikke overlever spillets klimaks. (BTW bare delvis spoiler, alle kan overlever dersom du har alles loyalty)

Den karakter man skulle tro ville ha minst emosjoner må jo være skipets AI, "EDI". Men hun utvikler en ironisk sans for humor og et nesten emosjonelt bånd til skipets navigator "Joker". Overraskende tenkte jeg, til jeg så hvem som sto bake disse karakterenes presentasjon.

Jo, EDI er ingen ringere en Tricia Helfer best kjent som Nr.6 i BattleStar Gallactia. Joker spilles av Seth Green. Ok, kanskje ikke de best betalte skuespillerene i verden, men allikevel var dette bare starten på listen av kjente ansikter... eller stemmer blir vel mer riktig. På rollelisten til Mass Effect 2 alene finner vi blant annet:

Keith David ...
Adam Baldwin ...
Kal'Reegar (voice)
  Michael Hogan ...
Captain Bailey (voice)
Shohreh Aghdashloo ...
Admiral Shala'Raan vas Tonbay (voice)
Og sist men absolut ikke minst:


Martin Sheen ...
Illusive Man (voice)
Men la oss ikke begrense oss til ett spill. Hvilke andre høyprofilerte skuespillere finner vi i spill bransjen? Her er listen min så langt:

OBLIVION:
Patrick Stewart ...Emperor Uriel Septim VII (voice)
Sean Bean ...Emperor Martin Septim (voice)
Terence Stamp ...Mankar Camoran (voice)

KILLZONE:
Brian Cox ...Scolar Visari (voice)

CALL OF DUTY - World at war: 
Gary Oldman ...Sgt. Reznov (voice)
Kiefer Sutherland ...Sgt. Roebuck (voice)

The Chronicles of Riddick:
Vin Diesel ...
Xzibit ...
Abbott (voice)
Ron Perlman ...
Michael Rooker ...
Centurion / Jack (voice)


FALL OUT 3 - New vegas:
Like impornerende list. Men se heller denne filmen:





Men spill har jo lenge nå vært en arbeidplass for mindre profilerte skuespillere, og tro det eller ei så finnes hvertfall én skuespiller som faktisk har blitt kjent pga sine skuespiller presentasjoner i spill.



Nolan North har blitt er kjent navn blant gamer geeks og det nettopp på grunn av hans presentasjon i spill som: Unharted, Assassins Creed, Call of duty - black ops, Mafia II, Prince of Persia m.m.

Men som man ser begynner Nolan North nå å få konkurranse. Blir spennende å se hvordan denne trenden fortsetter. I dagens filmbransje hvor 3D og Motion Capture begynner å bli daglig kost for høyt profilerte skuespillere kan det være at flere og flere åpner opp for dataspill verdenen.

Så for å komme til bake til prisuttedling så finnes det faktisk noen for "best voice actor in videogame", og de har vært der en stund.

Spike TV - Har hatt sin årlige VGA (Video Game Award) med best performance by human. siden 2003. Allerede året etter ble prisen delt i to, for beste man og beste kvinne.
Årets vinner: Neil Patrick Harris as Peter Parker/Amazing Spider-Man, Spider-Man: Shattered Dimensions og Tricia Helfer as Sarah Kerrigan, StarCraft II: Wings of Liberty. (Yepp der var hun igjen)

Til og med Oscar Akedamiets The Interactive Achievement Awards startet sine priser til videospill i 1998. I 2004 hadde de sin første pris for "Outstanding Character Performance"
Årets vinner 2011: Red Dead Redemption - Rob Wiethoff as John Marston

Disses prisene er kanskje ikke så pretensiøse idag, men kanskje en gang i fremtiden.

Andy Serkis, mest kjent som Gollum og King Kong, er en av skuespillerne som fronter "mo-cap acting" som et frigjørende medium. Han jobber idag mye som dramatisk regissør for dataspill som bl.a. enslaved. Kanskje i et senere innlegg vil jeg se litt nærmere på prosessen av å lage troverdig og kvalitets drama i dataspill med hjelp av Mo-cap og voiceacting. Og ikke minst se på Rock star sin siste installasjon L.A. Noire.

Rush print hadde nettopp et innlegg om digitale skuespillere.

Selvfølgelig er det mange skuespill pressentasjoner som ikke er blant de beste. De fleste av dem er faktisk ganske dårlige, kanskje spesielt japanske oversatte spill. Min venn Simen delte denne youtube videoen med meg. Og er en fin samling av lydklipp fra det værste fra spillbranskjen.



Så kanskje det var på tide å oppgradere talentene. :) 

Så dagens spørmål. Kommer dere på noen kjente skuespillere som har vært med i spill?  Mark Hamill teller ikke! :P Eventuelt er det noen skuespiller pressentasjoner i spill dere kjenner til som er så grusomme at det blir pinlig vittig. Skriv i kommentarfeltet under.

No comments: