28 Mar 2011

Filmmusikk / Spillmusikk

Vi sier at spill begynner mer og mer å likne på filmbransjen når det kommer til opplevelse og historie. I det siste årene har dette også blitt sant på andre måter. Nemlig at "film musikken" i spill begynner å få en kvalitet som fort kan måles med film industrien.

Jeg har alltid hatt en sær nærdete interesse for filmmusikk eller "soundtrack/film score". Men det er kun i det siste jeg har begynt å få samme opplevelsen av spillmusikken.

Spill musikk var mye preget av dynamiske og interaktive spor. Perkusjon, melodi og basslinjer blir splittet for å kunne ha forskjellige fremførelser av samme lått. Slik at når du som spiller gjør noe fett blir også musikker drevet opp for større katarsis. Men det betyr ikke at det ikke ligge mye musikalske ferdigheter i både melodi og fremførelse.

Hanz Zimmer og Greg Edmonson er bare to eksempler på store komponister i filmbransjen som har delt sitt talent med spill industrien. Hanz Zimmer sin musikk kan man blant annet høre i det nye spillet Crysis 2 og call of duty MWF serien.





Greg Emerson er komponisten bak bl.a. Uncharted serien.



Vi som nordmen kan var kanskje mest stolte i forfjord når vår egen Knut Avenstroup vant flere priser for beste spill musikk for "Age Of Conan" akkompagnert at Helene Bøksle.



Det finnes mange eksempler på nyere spill med fantastisk musikk. Skyrim som jeg blogget om nettopp har blant annet et fantastisk score. Andre eksempler som bør sjekkes ut er Rockstars Red Dead Redemtion som fint kan måle seg med Ennio Morricon.



Og Heavy Rain som har et lydspor som gir deg frysninger ned over ryggen slik en triller skal.




Så til å slutt her er en spotify playlist med det jeg har funnet av spill musikk på spotify. Variert kvalitet, men noe bra.

Best game music on spotify

Ellers finnes det et hav av musikk tilgjengelig på Youtube. Her er en spilleliste til egen nytelse.

No comments: