8 Feb 2008

Filmskolen

Kanskje på tide at jeg begynner å bruke denne bloggen. Men av og til er det vanskelig å hvite hva man skal skrive til offentligheten. Men jeg fikk et spørsmål på facebook fra en gutt som lurte på hvilke skoler jeg hadde gått på før filmskolen. Og om jeg kunne anbefale noen skoler for ham.

Vel jeg gikk kanskje litt overbord med svaret, men jeg kom på meg selv i den situasjonen for ikke så alt for lenge siden. Derfor tenker jeg at jeg legger mitt svar til denne gutten her slik at folk kan få nytte av det.

Under følger mine synspunkter for hva du bør tenke på dersom du skal søke filmskolen.

Hei!

Det er kult at du spør så jeg skal prøve å være grundig med råd å tips.

Ja jeg går på filmskolen og trives veldig godt. Men det krever litt innsats å komme inn. Hver linje har kun 6 plasser annet hvert år og derfor blir det fort en trang kamp om plassene.

Det første jeg kan påpeke er alder og erfaring. Det er veldig skjeden at elever på filmskolen kommer rett fra videregående. (Dette tror jeg faktisk kun har skjedd èn gang i kull 4). Jeg er 26 år og ligger på den normale snitt alderen. (22-32)

Jeg går Produksjons Design linjen som er de som er ansvarlig for nesten alt det visuelle fra scenografi, rekvisitter, kostymer, sminke, spesial effekter o.l. Grunnen til at jeg kom inn på denne linjen er fordi jeg allerede er utdannet og har jobbet som Grafisk Designer i flere år.

Jeg har gått Norges Kreative Fagskole og Noroff. Jeg kan jo her allerede advare deg mot noroff. Det er en dritt skole så styr unna. Men min utdannelse var egentlig u-relevant når det kom til intakt på Filmskolen. Jeg kom inn på filmskolen fordi jeg hadde tatt på meg mange prosjekter relatert til film og laget mye film på egenhånd.

Flere av mine med elver har allerede jobbet med film ganske lenge, men i mindre stillinger som klipp assistenter, grip, location scouts, produksjons assistenter o.s.v.

De som kommer inn på skolen pga utdannelse kommer som regel inn fordi de har gått et studie hvor du får nettopp laget mye film. Det er noen skoler som peker seg ut mer en andre. Flere av mine medelever kommer fra:

Folkehøyskoler med filmfag

TV og film fag på høyskoler

Nordland Kunst - og Filmskole
http://www.kunstfilm.no/

NISS
http://www.niss.no/

Westerdals
http://www.westerdals.no/

e.l.

(Er vel egentlig ingen i klassen min som kommer fra westerdals men jeg har hørt at det er en bra skole.) Men igjen skolen er egentlig urellevant. Det viktige er hva du gjør på skolen, hva har du i portfolioen etter utdannelsen.

Det viktige er at du velger et studie relatert til hva du vil gjøre på filmskolen. Har du tenkt på det? Hva vil du søke på filmskolen? Alle som drømmer om å jobbe med film tror hele tiden at det er regissør de vil bli. Men de fleste finner fort ut av at regi er den mest slitsomme og stressende jobben. Pluss at jobb markedet etter filmskolen er veldig usikker. Skal du bli regisør bør du være 100% sikker på at det er det du vil.

Bra film kommer av at flere mennesker kombinerer sine sterkeste kreative sider. Hva er din sterkeste kreative sider?

Jeg trodde selv lenge jeg ville være regissør. Men jeg fant fort ut av at når det kom til lobbyvirksomhet og skuespiller regi var jeg relativt lavmål. Jeg klarte heller aldri å opperere kamera for å oppnå det jeg ville. Men jeg har alltid vært veldig godt til å få ting til å se bra ut, og jeg er også glad i å klippe. Derfor var det to studier som stod frem, produksjons design og klipp. Jeg kom videre til første opptaksprøve på begge linjene men endte opp på produksjons design til slutt.

Du kan lese mer om de forskjellige linjene på filmskolens hjemmesider:
http://www.hil.no/hil/den_norske_filmskolen/studieinformasjon.

Fin ut av hva du vil gjøre. Det er like mye DIN film selv om du ikke er regissør.


Så noen generelle råd:

Skaff deg venner eller bekjente som du kan alliere deg med og lage film med. Lag kortfilmer, reklamefilmer, musikk videoer, Delta i konkurranser... hva som helst. Vil du jobbe med film må du lage film. Start igår.

Penger? Ja du kan søke om støtte, men det er ikke nødvendig så lenge du har kamera og sjarme. Folk stille opp så lenge det virker spennende, og film er ofte det. Husk når du spør om hjelp er det verste svaret du kan få; nei. Filmene på min youtube side er alle gjort uten noen slags form for finansiering. http://www.youtube.com/user/tfosseli

Hank inn de kontaktene du kan. Bare det at du spør meg om råd på facebook viser at du er en typisk film fyr. Men hadde du ringt hadde jeg nesten vært enda mer imponert. Spør meg gjerne om råd igjen dersom du vil det.

Når du begynner å få litt erfaring på ryggen enten gjennom skole eller egen innsats kan du søk mindre jobber i TV og film selvskaper. (det finnes mer enn en vei inn i filmbransjen)

Søk på filmskolen til hvert opptak. Beregn god tid til søknaden, start gjerne noen måneder før fristen å vær grundig. Det er mer jobb en du tror, så bruk gjerne kontakter og venner til å hjelpe deg med eller vurdere søknaden.

Siste råd må nettopp være å stå på. Uansett hvor du ender opp.

Kanskje vi ses til opptaksprøven 2009?

Lykke til!
:)